Wanneer jouw paard last heeft van artrose, wil je er natuurlijk alles aan doen om hem te helpen. Artrose komt vaak voor bij paarden van een hogere leeftijd, maar ook jongere paarden kunnen ermee te maken krijgen. In deze blog bespreken we wat artrose precies is, hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen om jouw paard te ondersteunen met goede zorg en eventuele aanvullingen, zodat hij zich prettiger kan blijven voelen.
Artrose bij een paard is een aandoening van de gewrichten waarbij het kraakbeen, dat normaal gesproken een beschermende en schokabsorberende functie heeft, wordt aangetast. Dit kraakbeen maakt soepele bewegingen mogelijk en voorkomt dat botten tegen elkaar wrijven. Wanneer het kraakbeen slijt of beschadigd raakt, kunnen de botten dichter bij elkaar komen, wat ongemak en stijfheid in het gewricht kan veroorzaken. In sommige gevallen kan dit leiden tot ontstekingsreacties in het gewricht. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van artrose, zoals overbelasting, een verkeerde beenstand, ouderdom of eerdere blessures. Intensieve training of een hoge mate van belasting, bijvoorbeeld bij sportpaarden, kan ook een rol spelen.
Hoewel slijtage een veelvoorkomende oorzaak is bij oudere paarden, kan artrose ook bij jongere paarden ontstaan. Hoewel slijtage een veelvoorkomende oorzaak is bij oudere paarden, kan artrose ook bij jongere paarden voorkomen. Bij jongere dieren kan dit onder andere ontstaan door overbelasting, zoals intensieve training of een te hoge belasting op jonge leeftijd. Blessures spelen eveneens een belangrijke rol, omdat letsel aan gewrichten of kraakbeen de ontwikkeling van artrose kan versnellen. Ook gewrichtsontstekingen, bijvoorbeeld als gevolg van een infectie of trauma, kunnen het kraakbeen beschadigen en zo bijdragen aan de vorming van artrose. Daarnaast kan erfelijke aanleg een risicofactor zijn, vooral bij paardenrassen die gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen. Hieronder enkele voorbeelden van rassen die vaker in verband worden gebracht met een verhoogd risico op artrose:
Artrose kan in elk gewricht optreden, maar wordt vaker gezien in de gewrichten van de benen, nek en rug.
Is artrose bij paarden een verborgen gebrek? Dit wordt soms zo gezien, omdat de symptomen zich vaak geleidelijk ontwikkelen. Dit kan het lastig maken om artrose in een vroeg stadium te herkennen. Wil je weten welke signalen kunnen wijzen op artrose bij je paard? Hier zijn enkele aandachtspunten die je in de gaten kunt houden:
Het is belangrijk om op signalen zoals stijfheid, verminderde prestaties of subtiele kreupelheid te letten en tijdig advies in te winnen bij een dierenarts. Een dierenarts kan met behulp van technieken zoals buigproeven, röntgenfoto’s en eventueel een verdoving van het pijnlijke gewricht onderzoeken of er sprake is van artrose. Wanneer blijkt dat een paard artrose heeft, kan deze op diverse manieren worden behandeld. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter.
Hoewel artrose een chronische aandoening is, zijn er manieren om de gewrichtsfunctie te ondersteunen en de belastbaarheid van het paard te optimaliseren. Denk hierbij aan een goed afgestemd trainingsschema, voldoende rustmomenten en een uitgebalanceerd dieet. Het gebruik van supplementen of specifieke voeding kan in overleg met een dierenarts worden overwogen om de algehele gewrichtsgezondheid te ondersteunen. Daarnaast kunnen regelmatige controles door een specialist helpen om de symptomen van artrose in een vroeg stadium te signaleren en passende maatregelen te treffen. Met een goed managementplan kan het welzijn en comfort van een paard met artrose zoveel mogelijk worden ondersteund. Naast een combinatie van gezonde voeding en passende beweging kan je op de volgende manieren het paard ondersteunen:
Artrose bij een paard kan je niet voorkomen, wel kan je het risico verkleinen door goed voor je paard te zorgen:
Door voedingssupplementen te gebruiken die de gewrichten ondersteunen, kun je bijdragen aan het behoud van gezonde gewrichten en het risico op klachten verminderen.
Bij HorseAdds begrijpen we hoe belangrijk het is om het welzijn van je paard te ondersteunen. Onze supplementen, zoals Glucosamine, MSM en Duivelsklauw, zijn ontwikkeld om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen. Verder hebben we een samengesteld pakket, het Senior Vitality pakket. Allen kunnen ze een waardevolle aanvulling zijn op de zorg voor paarden met gewrichtsklachten.
Met goede zorg, aangepaste beweging en eventueel aanvullende producten kun je het welzijn van je paard ondersteunen, zelfs als er sprake is van artrose. Heb je vragen of wil je meer weten over onze producten? Neem gerust contact met onze nutritionele experts op!