Vanaf een leeftijd van 20 jaar gaat het lichaam van een paard langzaam veranderen. De stofwisseling van een ouder paard werkt minder efficiënt. Hierdoor wordt de opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen minder. De bespiering minder wordt, ze worden of te mager of juist snel te dik. Daarnaast gaat de functie van o.a. lever en nieren achteruit. Om je senior zo lang mogelijk in goede conditie te houden is aanpassing van het rantsoen belangrijk.
In deze blog geven we advies hoe je met voeding en supplementen jouw senior in goede conditie kan houden.
Paarden die teveel conditie verliezen zijn gebaat bij een aanvulling van extra energie, hoogwaardige eiwitten en vetten. Extra energie in de vorm van suikers en/of zetmeel is af te raden, vanwege de verminderde stofwisseling. De kans op insulineresistentie of hoefbevangenheid is daardoor groter. In plaats daarvan is vet, in de vorm van olie een geschikte energiebron, bijvoorbeeld lijnzaadolie. Om jouw paard zijn spieren te ondersteunen is een hoogwaardig eiwit bron nodig met de essentiële aminozuren lysine, threonine en methionine. HorseAdds Proti+ is een rijke en smakelijke eiwitbron. Je kunt ook kiezen voor onze HorseAdds Powerlin, bestaat uit geëxtrudeerd lijnzaad en raapzaadschroot. Een goede combinatie van vet en eiwit. Daarbij geen geknoei met lijnzaadolie.
Bij sterke spierafname valt een supplement met optimaal aminozuurprofiel aan te raden, zoals te vinden in onze HorseAdds Muscle Build. Let wel op dat je niet teveel eiwit gaat voeren, teveel eiwit is belastend voor de nieren.
Oudere paarden hebben een hoger behoefte aan Calcium, Fosfor en Magnesium. Dit heeft te maken door de verminderde stofwisseling en het afnemen van de botdichtheid.
Tot een paard volledig is uitgegroeid neemt zijn botmassa toe. Hiervoor zijn voldoende bouwstoffen en beweging nodig. Een goede botdichtheid is belangrijk voor de stevigheid van het skelet. Naarmate het paard ouder wordt, neemt de botdichtheid af. Dit is een natuurlijk proces van het ouder worden. Bot is voor paarden alleen wel de grootste opslagplaats van Calcium, Fosfor en Magnesium. Wanneer de botdichtheid af neemt, wordt deze opslag kleiner waardoor er minder uit voorraad geput kan worden. Daarnaast is de opname uit de voeding ook minder. Hierom is het belangrijk dat het rantsoen voldoende Calcium, Fosfor en Magnesium bevat. Vitamine D draagt bij aan de absorptie van Calcium in de darm. Wil je weten of het rantsoen van jouw paard voldoende van deze mineralen bevat? Je kunt ons altijd mailen voor voedingsadvies.
Artrose is een aandoening dat ook veel bij oudere paarden voorkomt. Bij artrose is er schade aan gewrichten en kraakbeen. Artrose is een chronische aandoening en is niet te genezen. Wel kunnen de symptomen en klachten van artrose worden verlicht en het ontstekingsproces dat gaande is in en rond het gewricht worden afgeremd. In het vroege stadium van artrose kan een paard bijvoorbeeld baat hebben bij ontstekingsremmers, speciaal beslag en ook bij supplementen zoals Glucosamine, MSM en Duivelsklauw.
Door een verminderde stofwisseling komen aandoeningen als PPID, Insulineresistentie en hoefbevangenheid vaker voor bij oudere paarden. Lees in onze andere blogs meer over deze aandoeningen en hoe je jouw paard het beste kunt ondersteunen middels voeding en supplementen.
Wil jij voedingsadvies voor jouw senior? Vul geheel vrijblijvend het Aanvraag voedingsadvies en custom made in en mail het naar info@horseadds.com.
Wij nemen dan z.s.m. contact met je op om de wensen en mogelijkheden te bespreken.
Als je een ruwvoeranalyse hebt laten uitvoeren of een bloedonderzoek hebt laten doen, dan is het aan te raden om de uitslag hiervan ook mee te sturen. Hoe meer informatie wij hebben, hoe beter wij je kunnen adviseren.